5 Redenen waarom uw airco stinkt

De laatste jaren kent Nederland steeds vaker tropische temperaturen. U kijkt er waarschijnlijk niet meer gek van op als het is in de zomermaanden weer een tijdlang boven de 30 graden is. U bent daarop al goed voorbereid en heeft een mooie airco geïnstalleerd bij u thuis of op kantoor. Maar op een dag hangt er een onaangename geur in de lucht die van de airco lijkt te komen. Is u investering nou voor niets geweest? In deze blog leggen wij u uit welke geuren dit kunnen zijn en waar ze vandaan komen.

Airconditioning geuren en mogelijke oorzaken

1. Airco ruikt alsof er iets brandt

In een klimaatsysteem zitten allerlei elektrische componenten waaronder stroomkabels, ventilatoren en compressors. Als uw airco naar brandend buskruit of plastic ruikt, kan dit betekenen dat er een of meerdere van deze componenten te heet worden en branden. Een andere, maar vaker voorkomende reden voor een brandende geur komt door stofophoping als u uw airco een langere tijd niet gebruikt heeft. Dit is echter tijdelijk. Blijft de geur aanhouden of is deze heel scherp, schakel dan onmiddellijk uw apparaat uit en neem contact met ons op.

2. Rottend airco geur

Een vieze of rotte geur is meestal het gevolg van dode knaagdieren of insecten die vastzitten in de airco. Deze zorgen niet alleen voor een nare geur, maar kunnen ook verschillende componenten in uw systeem beschadigen. Het beste is om uw unit altijd ongediertebestendig te maken om een vervelende situatie te vermijden. Denkt u last te hebben van ongedierte in uw klimaatsysteem? Neem dan contact op zodat wij kunnen vaststellen of de airconditioning inderdaad de plek is waaruit het probleem zich voordoet. Indien u al zeker bent kunt u gelijk een ongediertebestrijdingsbedrijf contacten.

3. Schimmel en muffe geur

Een schimmelige geur is verreweg de meest voorkomende vieze geur bij klimaatsystemen. Als uw unit beschimmeld ruikt, kan dat komen door ophoping van water in de opvangbak of leidingen waardoor er schimmel is gaan groeien. In het geval van een lekkage, kunt u zelfs zichtbare aanwijzingen zien zoals water dat langs uw muren druppelt. Een andere reden voor een muffe geur kan veroorzaakt worden door vuile filters waar vocht is opgehoopt. Een professional weet hoe hij de leidingen, kanalen en filters van uw airco grondig kan reinigen. Dit verwijdert de onaangename geur zodat u zonder zorgen uw airco aan kunt zetten. In het geval van een lekkage, zal uiteraard ook de bron aangepakt moeten worden om verdere problemen te voorkomen.

4. Airco ruikt naar rotte eieren / gas

Dit is de meest alarmerende geur op onze lijst; vaak duidt dit op een gaslekkage in het systeem. Aardgas heeft op zichzelf geen geur, maar fabrikanten voegen een kenmerkende rotte-eierengasgeur toe genaamd methylmercaptaan. Schakel daarom onmiddellijk uw airco en gastoevoer uit en neem direct contact op met uw gasbedrijf. Gebruik in de tussentijd geen lucifers, aanstekers of elektrische apparaten en doof al het open vuur. Open zoveel mogelijk deuren en ramen en evacueer het gebouw.

5. Auto uitlaat geur

Een klimaatsysteem werkt niet op een verbrandingsmotor, er is dus geen reden waarom uw airco naar de uitlaat van een rijdende auto zou moeten ruiken. Een airco maakt echter wel gebruik van bepaalde vloeistoffen die bij verhitting naar uitlaatgassen kunnen ruiken. Een auto uitlaat airco geur kan betekenen dat er een lek is in de koelmiddelleiding die de prestaties van uw airco kan beïnvloeden. Bovendien worden er chemicaliën in de lucht afgegeven die gevaarlijk voor uw omgeving kunnen zijn. Als uw airco een chemische geur afgeeft, moet u uw airco onmiddellijk door een professional laten controleren. Doe ondertussen de ramen open en zorg voor ventilatie in uw huis, dit vermindert niet alleen de geur, maar voorkomt ook de negatieve effecten van een chemische lek.

Stinkende airco geuren niet proberen te maskeren

Kortom, er zijn een paar dingen die u in acht moet houden wanneer uw airconditioning stinkt. Als eerste, probeer nooit uw eigen klimaatsysteem te repareren, maar bel hiervoor een ervaren airco specialist zoals Aircotec. Bovendien moet u niet proberen de vieze geur te camoufleren met luchtverfrissers of kaarsen; dit zorgt enkel en alleen maar voor een nog slechtere luchtkwaliteit. Het uitstellen van noodzakelijke reparaties voor uw airco zal er daarnaast voor zorgen dat het probleem steeds erger wordt.

Aircotec controleert, reinigt en repareert regelmatig de apparatuur van uw klimaatbeheersingssystemen, dit doen wij voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Bent u geïnteresseerd in een offerte of heeft u aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op.