Verwarmen met de airco

Een airconditioningssysteem wordt vaak geassocieerd met verkoeling op warme zomerdagen, maar wist u dat u ‘s winters ook kunt verwarmen met de airco? Een airco werkt op het principe van het verplaatsten van warmte. In de zomer verplaatst hij warmte van binnen naar buiten, maar dat kan natuurlijk ook andersom! Zelfs als het buiten koud is, kan er nog warmte aan de lucht onttrokken worden.

Zuiniger dan uw CV

Airco’s hebben een hoger rendement dan uw centrale verwarmingssysteem met radiatoren. Deze systemen creëren warmte door water te verhitten met gasverbranding. De energie die hierin wordt gestoken, wordt voor bijna 100% omgezet in bruikbare warmte. Een goede score, maar daar gaat de airco ruim overheen. Een airco creëert zelf namelijk geen warmte, maar vervoert deze alleen. Dit gebeurt door een vloeistof rond te pompen die warmte opneemt en op het juiste moment weer afgeeft. Dat kost veel minder energie dan wat je nodig hebt om water te verhitten. Voor de meeste airconditioningssystemen ligt het rendement boven de 400%, terwijl de beste systemen in ideale situaties zelfs de 550% aantikken. Dit betekent dat u, voor dezelfde hoeveelheid energie, bij het verwarmen met de airco ongeveer vier keer zoveel bruikbare warmte krijgt dan bij uw cv-ketel!

Waar moet u op letten?

Het rendement van airconditioningssystemen wordt uitgedrukt in de COP- of SCOP-waarde, en dat staat voor (Seasonal) Coefficient of Performance. Simpel gezegd wordt deze berekend door de geleverde warmte te delen door de energie die erin is gestoken. Voor deze score geldt dus: hoe hoger hoe beter. Het eerdergenoemde percentage van 400% komt overeen met een COP-waarde van 4,0, terwijl 550% 5,5 zou zijn. Bij het kiezen van een airco is deze waarde zeker belangrijk om op te letten, aangezien het u een directe indicatie geeft van hoeveel energie uw airco zal gebruiken. Zelfs als het verschil niet significant lijkt, bijvoorbeeld het verschil tussen 4,1 en 4,4, kan het u over de gehele levensduur van de airco veel geld schelen!

De airco’s van Aircotec

Bij Aircotec snappen we dat het lastig kan zijn om de juiste airco te kiezen. De keuze is enorm en het verschil in functioneren is voor consumenten door de vele technische termen en allerlei scores vaak niet goed in te schatten. We helpen u daarom graag met uw keuze. We beschikken over een groot assortiment, en we kennen de producten door en door. Op basis van uw wensen en eisen selecteren we samen de beste airco voor u, of u nu wilt koelen of verwarmen met de airco!